Fame

Fame


Sfida e përbashkët në zonën ndërkufitare midis Italisë, Shqipërisë dhe Malit të Zi është krijimi i vendeve të reja të punës në sektorët kulturorë dhe krijues dhe ndihma e artistëve të rinj për të hyrë në tregje të reja. Prandaj, projekti FAME synon: të krijojë një Laborator të Përhershëm Ndërkufitar për artistët e rinj bazuar në një model inovativ; zhvillimi i formateve dhe shërbimeve kulturore inovative (artet performuese, shërbimet arsimore); inkurajojnë bashkëpunimin e ndërthurur mes artistëve dhe sipërmarrjeve tradicionale (artizanale, turistike dhe agro-ushqimore). Gjithashtu do të krijohet një platformë dixhitale për të mbështetur krijimin e rrjeteve mes artistëve të rinj në nivel lokal, kombëtar dhe ndërkufitar. Objektivat kryesore të projektit janë:
1) Krijimi i një Laboratori të Përhershëm Ndërkufitar për artistë të rinj bazuar në një model inovativ.
2) Zhvillimi i formateve dhe shërbimeve inovative kulturore si artet skenike dhe shërbimet arsimore; ndër-bashkëpunim mes artistëve dhe sipërmarrjeve tradicionale. Artistët tanë të rinj ishin pjesë e Festivalit Cinzella i cili u organizua në muajin korrik. Në kontekstin e festivalit, përvoja e përbashkët e performancës ‘live’ u shtoi një dimension të ri artistëve tanë, që nuk mund të përftohej thjesht nga dëgjimi i muzikës së regjistruar apo edhe ndjekja e një koncerti. Aspekti social i përvojës ndërkufitare u përforëcua nga diskutimi i fokus grupeve si pjesë integrale e përvojës më së miri gjatë koncertit të dytë ndërkufitar në Molise. Kjo përfshinte të qenit me njerëz me të njëjtin mendim dhe përzierjen me ata që normalisht do të shiheshin si krejtësisht të ndryshëm. Preferencat muzikore u bënë një forcë unifikuese, ose kusht përcaktues, që bashkoi njerëz nga prejardhje të ndryshme. Gjithashtu, kjo përvojë ndërkufitare u bë edhe më aktuale kur një prej artistëve përfaqësues shqiptarë, DJ Fanatek, mori një bashkëpunim të ofruar nga organizatorët, duke i kthyer objektivat frymëzuese të këtij projekti shumëdimensional në rezultate reale dhe motivuese. Edhe në Mal të Zi, artistët e rinj patën mundësinë të performojnë në një skenë ndërkombëtare, megjithëse shumica e pjesëmarrësve e konsideruan aspektin muzikor si themelor të përvojës, ata gjithashtu folën për një 'atmosferë' ose një 'përvojë' në të cilën muzika ishte vetëm një përbërës, një pjesë e së tërës. Koncerti final ishte “eufonia” e organizuar në Tiranë dhe për ta kthyer këtë koncert në realitet, u deshën disa faza përgatitore që nga krijimi i konceptit artistik që qëndron pas tij, mesazhi dhe promovimi i të gjithëve për banorët e Tiranës. Euphony: cilësia e të qenit i këndshëm për veshin, u fokusua në sjelljen e muzikës cilësore dhe festimin e kënaqësisë së artit dhe vetë muzikës, duke promovuar gjithashtu krijimin e hapësirave të reja për artistët e rinj për t'u zhvilluar. Ekipi i marketingut pas tij, zhvilloi pamjet e veta, konceptet e videove që shpallin koncertin dhe logon e markës së tij dhe paletën e ngjyrave. Artistët performues u njoftuan të gjithë përmes platformave tona të mediave sociale me postera. Ne patëm gjithashtu kënaqësinë t'i bashkoheshim disa artistëve të njohur të rock-ut shqiptar për ta bërë këtë koncert edhe më të larmishëm. Në ditën e koncertit, kishte një grup prej rreth 80 vullnetarësh të rinj të New Vision që iu bashkuan koncertit për të ndihmuar dhe vlerësuar ngjarjen. Me fillimin e muzikës, edhe më shumë njerëz iu bashkuan koncertit, duke e bërë atë të gjallë dhe energjik që në fillim. Në përgjithësi ka pasur një pjesëmarrje prej rreth 500 personash. Për nder të këtij eventi mbajtën fjalime nga përfaqësues nga Bashkia e Tiranës, partnere e këtij projekti dhe MA e programit IPA, duke përgëzuar këtë event dhe artistët. Për Ceta Group dhe Dj Fanatek ishte kënaqësi të performonin në vendin e tyre pas eksperiencave të tyre të mëdha në Itali dhe Mal të Zi. Deri në këtë fazë të projektit, ne kemi zhvilluar një metodologji pune për të krijuar rezultate të matshme dhe frymëzuese, ku artistëve dhe të rinjve të rinj u prezantohen mundësitë për të zhvilluar rrjetin e tyre ndërkombëtar dhe për të ndihmuar artistët e rinj të zhvillohen edhe më tej përmes trajnimeve për ndërtimin e kapaciteteve dhe shkëmbimit të njohurive.