Mobile American Corner Tour

Mobile American Corner Tour


Mobile American Corner është një iniciativë e veçantë për të shfaqur Këndet Amerikane si pjesë e strategjisë njëvjeçare të Ambasadës për të festuar 100 vjetorin e marrëdhënieve diplomatike midis Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë. Kjo iniciativë parashikon pop-up "Traveling Corners" që synojnë të sjellin kulturën amerikane te të rinjtë në zonat e largëta të Shqipërisë. “Mobile American Corner” është një autobus që transporton burime dhe materiale të nevojshme për të krijuar ekspozita pop-up gjatë udhëtimit nëpër Shqipëri (Veri, Jug dhe Lindje). Autobusi i brenduar Mobile American Corner ofroi një sërë aktivitetesh (edukative, lojëra teknologjike, filma dhe muzikë amerikane, seminare të angazhimit qytetar dhe folës të ftuar rreth vlerave dhe historisë amerikane) të cilat u bashkuan me ngjarje dhe festime lokale (panaire, koncerte etj.). Ky projekt u realizua gjatë javëve të para të qershorit. Rrjeti Dixhital Rinor u krijua me kontakte nga të gjithë të rinjtë pjesëmarrës në të gjitha qytetet për të siguruar një shtrirje të qëndrueshme me mundësi dhe burime të vazhdueshme në qytetet dhe zonat e thella në mbarë Shqipërinë. New Vision ishte përgjegjës për aspektet logjistike të ngjarjeve, menaxhimin e aktiviteteve dhe koordinimin me institucionet vendore dhe biznesin e vogël. Qyteti i parë ishte Lezha, e cila solli tenda shumëngjyrëshe me lojëra të lidhura me SHBA-në, lojëra teknologjike, histori dhe informacion për mundësitë e arsimit në SHBA. Lezha u pasua nga Kopliku i cili mirëpriti znj. Yuri Kim, ambasadoren e Shteteve të Bashkuara në Shqipëri. Znj. Kim iu bashkua festës, duke inkurajuar të rinjtë nga Kopliku që t'i bashkohen përpjekjeve të Mobile Corner për të marrë informacion të drejtpërdrejtë për të gjitha programet dhe mundësitë e Ambasadës. Ambasadorja Kim admiroi punën e artizanëve vendas dhe ndoqi një performancë vallëzimi tradicional nga Malësia e Madhe Peshkopia ishte qyteti i radhës, i cili pati një pjesëmarrje të madhe nga të rinjtë e qytetit. Fëmijët panë gjithashtu një film dhe u angazhuan në lojëra të ndryshme teknologjike. Berati ishte aventura jonë e radhës e cila u pasua me një sërë lojërash teknologjike, muzikë dhe aktivitete edukative. Anëtarët e Brigadës Këshillimore të Forcave Speciale të SHBA-së bënë një paraqitje të veçantë dhe folën me vizitorët që ishin të interesuar të mësonin më shumë rreth përvojës dhe shërbimit të tyre ushtarak. Ndalesa tjetër, Pogradeci kishte një shtesë të veçantë që ishte qyteti i Korçës. Në Pogradec festuam pranë liqenit dhe kaluam momente argëtuese me vendasit. Koha jonë në Korçë ishte e shkurtër por e kendshme. Kishte muzikë, lojëra dhe shumë informacione të vlefshme që të rinjtë të angazhoheshin në programet e Ambasadës. Përmeti duhej të ishte ndalesa e fundit, por për shkak të numrit të kërkesave në listën tonë u shtua edhe qyteti i Gjirokastrës. Të dy qytetet na pritën ngrohtë dhe patën një pjesëmarrje të madhe. Në Përmet mundëm të organizonim një ndeshje basketbolli me ekipin e basketbollit të Përmetit dhe lojtarë nga Tirana. Në Gjirokastër kishte grupe folklorike që performonin dhe bizneset e vogla iu bashkuan çadrave tona. Besojmë se ky turne ishte një sukses i madh dhe një përvojë e paharrueshme për çdo vullnetar dhe pjesëmarrës që e bëri të mundur. Fituam kaq shumë njohuri për punën në grup dhe rrjeti rinor i Ambasadës po zgjerohet dita-ditës.